Probiotica: Wat is het, wat doet het, hoe maak je het zelf?

Probiotica zijn levende micro-organisme in de vorm van melkzuurbacteriën. En nu denkt u vast, daar moet ik mee oppassen. Zeker niet, het tegendeel is waar. Er bestaan namelijk goede en schadelijke bacteriën. In probiotica zitten alleen goede melkzuurbacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben wanneer ze in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn.

Probiotica darmflora

Goede en slechte bacteriestammen

In onze darmen huizen miljarden bacteriën, schimmels, gisten, virussen en andere eencellige. De samenstelling hiervan noemt men het “microbioom”. Wanneer men spreekt over gezonde darmflora dan zijn de goede en slechte bacteriën in het microbioom met elkaar in evenwicht.

Door ziekte, stress, een infectie of antibiotica behandeling, het woord zegt het al, worden deze gedood. Maar daarmee dood de antibiotica niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede. Hierdoor treed er een verandering op in het microbioom en raakt de darmflora verstoord en ontstaan er lege plekken op de darmwand. Als daardoor schadelijke bacteriën de overhand krijgen ontstaat er een disbalans en kunt u ziek worden. Probiotica kunnen hierbij ondersteunen.

Probiotica kopen of zelf maken

Alle probiotica producten

Melkzuurbacteriën als lactobacillus een feest voor uw darmen

De belangrijkste probiotische melkzuurbacteriën in probiotica zijn de lactobacillus en bifidobacterium bacteriën.  Ze hebben een gunstige invloed op het lichaam en darmstelsel. Zowel de lactobacillen als de bifidobacteriën kunnen tegen maagzuur en bereiken daardoor de darm.

Daar aangekomen zijn een een feest voor uw darmflora en dragen ze bij aan een gezond evenwichtig microbioom.

Bacteriestammen in probiotica:

  • Bifidobacterium bifidum
  • Bifidobacterium breve
  • Bifidobacterium infantis
  • Bifidobacterium longum
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus casei
  • Lactococcus lactis
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus rhamnosus

Natuurlijke probiotica verstopt in voeding

Natuurlijke probiotica in augurkenVan nature komen probiotica bacteriestammen ook voor in gefermenteerde voeding. Fermenteren vraagt u? Ja, fermenteren is een eeuwenoude manier van voeding conserveren. Schadelijke psychotrope, bederfveroorzakende melkzuurbacteriën houden van zuurstof en groeien onder kamertemperatuur hard. Nuttige melkzuurbacteriën houden juist van een zuurstofarme omgeving om te floreren, verdrijven de schadelijke bacteriën en daarmee conserveren ze een voedingsmiddel.

Probiotica was in de tijd van onze voorouders nog lang niet ontdekt. Maar zonder dat ze het wisten produceerde ze door het langer houdbaar maken van voedingsmiddelen dus hun eigen probiotica.

10 soorten probiotische voedingsmiddelen die u zelf kunt maken of kopen en 1 waarschuwing:

  1. Kefir: Kefir is een gefermenteerd vloeibaar probiotische melkdrank die u eenvoudig zelf kunt maken. Door het toevoegen van kefirkorrels aan melk ontstaat een fermentatieproces waardoor binnen 24 tot 28 uur een koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank ontstaat die qua dikte vergelijkbaar is met karnemelk.
  2. Yoghurt: Ook in de Yoghurt van de supermarkt zitten melkzuurbacteriën. Helemaal gezond is het natuurlijk als u zelf Yoghurt maakt.
  3. Karnemelk: Zelf karnemelk maken is een fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt is 1 glas volle melk, een lepel citroensap, een lepel azijn of een lepel yoghurt. Goed roeren en na een kwartier is uw zelfgemaakte karnemelk klaar.
  4. Zuurkool: Rauw is zuurkool rijk aan probiotica. Maar zoals aangegeven in de waarschuwing zal het verwarmen van zuurkool alle melkzuurbacteriën doden. Wat zuurkool rauw met rozijnen eten is best lekker.
  5. Augurkurken: In supermarkt augurken zit vaak ook veel suiker verstopt. Opletten dus. Zelf maken wij ook wel eens augurken. Leuk om te doen en door het mixen van kruiden kunt u zelf de smaak ervan bepalen. Echt een aanrader.
  6. Kombucha: Kombucha is een gefermenteerd drankje gemaakt met groene of zwarte thee, suiker en de kombucha-zwam, of SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast). Deze zwam zorgt ervoor dat de thee en suiker langzaam fermenteert.
  7. Rauwmelkse kazen: Feta, cottage, cheddar, Goudse en Edammer kaas zitten ook vol probiotica zolang ze maar van rauwe melk gemaakt zijn. Niet alle supermarktkazen voldoen hieraan. Beter dus even langs de kaasboer.
  8. Kimchi: Kimchi is een Koreaans groentegerecht dat gemaakt wordt door de groente te zouten, ook wel pekelen genaamd. Als basis worden vaak Chinese kool en rettich gebruikt samen met verschillende specerijen. Ook in dit bijgerecht kunt u spelen met verschillende groenten en kruiden. U zult verbaasd zij hoe lekker uw zelfgemaakte kimchi proeft.
  9. Appelazijn: Voor een goede start van de dag neemt u een glas water met daarin 2 eetlepels appelazijn.
  10. En alles wat uzelf fermenteert: Ja, ook ik, Marco en eigenaar van Online Drogisterij fermenteer met regelmaat zelf verschillende producten tot heerlijke bijgerechten. Ook wanneer ik restjes groenten over heb.

Waarschuwing: Door het verhitten van probiotica rijke voedingsmiddelen dood u ook alle gunstige melkzuurbacteriën. Niet doen dus!

Wat zijn de voordelen van probiotica?

Naar de werking van probiotica wordt steeds meer onderzoek gedaan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat probiotica een positief kan hebben wanneer u last heeft van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Een vervelende darmaandoening waarbij de zenuwen in de darmwand extra gevoelig zijn. Hierdoor moet men vaak naar het toilet, is de ontlasting hard of juist erg waterig, heeft men last van winderigheid of opgeblazen gevoel. Mooi zou zijn als er uiteindelijk een specifieke PDS probiotica ontwikkeld kan worden.

Ook de Hersenstichting doet onderzoek naar de hersen-darm-as. Er zijn aanwijzingen dat hersenaandoening als alzheimer, parkinson of schizofrenie ontstaan vanuit darmproblemen.

Maar ook in tijden van stress, de dag na een avond met overmatig alcoholgebruik, of een slecht voedingspatroon zorgen ervoor dat een gezonde darmflora onder druk staat en schadelijke bacteriestammen kunnen gaan overheersen.

Probiotica kan  zorgen voor een gezonde darmfunctie en microbioom. Daarbij is het wel belangrijk dat u een probiotica voedingssupplement of uw zelfgemaakte probiotica minimaal een aantal weken gebruikt.

Living Nutrition: De dubbele werking van probiotica samen met gefermenteerde kruiden of paddenstoelen

Heeft u geen tijd om zelf te fermenteren maar zoekt u toch een probiotisch voedingssupplement dan zijn de producten van Living Nutrition iets voor u. Oprichter en natuurgeneeskundige Graham Botfield gebruikt een combinatie van een kefir-kombucha fermentatieproces om kruiden als Mariadistel, Ashwagandha, Kurkuma of paddestoelen als Shitake, Lion’s Mane, Chaga en Reishi om te zetten naar een probioticum.

Daarbij gebruiken ze 35 unieke stammen micro-organismen. Zodra de fermentatie is voltooid wordt doormiddel van een delicaat vriesdroogproces de volledige levende voedingsmatrix van bacteriën, voedingsstoffen, enzymen en microben veiliggesteld.

Het grote voordeel hiervan is de hoger biologische beschikbaarheid. Dat wil zeggen dat naast het probioticum ook de heilzame kruiden en paddenstoelen beter worden opgenomen.

Alle Living Nutrition producten zijn geschikt voor veganisten, coeliakiepatiënten en vegetariërs.

Welke probiotica dan uiteindelijk kiezen?

Zelf groenten of melk fermenteren en daarmee uw eigen probiotica maken zoals kefir, augurken of kimchi is ons eerste advies. Naast het feit dat het leuk is om te maken heeft u als extra voordeel dat u ook veel meer vitamine, mineralen en enzymen binnen krijgt. Als u eenmaal wat handigheid heeft gekregen in het zelf fermenteren dan kost het u maar een 20 minuten per dag.

Heeft u weinig tijd of wilt u voor gemak kiezen dan zijn onze probiotica producten een waar feest voor uw darmen.