Wat is kefir?
Kefir is een gefermenteerd vloeibaar probiotisch melkproduct. Door het toevoegen van kefirkorrels aan melk ontstaat een fermentatieproces waardoor binnen 24 tot 28 uur een koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank ontstaat die qua dikte vergelijkbaar is met karnemelk.
De smaak van kefir is te vergelijken met licht tintelend verdunde yoghurt. De tinteling komt door het aanwezigheid van koolzuur.
Fermentatie is al een eeuwenoud proces om producten op een natuurlijke manier producten langer houdbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool. Aan dun gesneden witte kool wordt wat zout en een beetje karnemelk toegevoegd. Na 6 weken fermentatie is dan een lang houdbaar product is ontstaan. Bij kefir werkt dat op dezelfde manier en tovert melk om tot een rijk probiotisch product.
Waar komt Kefir en de korrels vandaan?
Het woord kefir verschijnt vanaf ongeveer 1884 in de Russische taal. Waarschijnlijk is het maken en drinken van Kefir vanuit Georgië, in de Nood-Kaukasus, uitgewaaierd over de rest van de Sovjet-Unie. Kefir wordt nog steeds veelvuldig gedronken in het voormalig Oostblok.
Een andere lezing gaat er vanuit dat Kefir in de Turkse, Koerdische of Perzische regio is ontstaan. De naam Kefir is dan een mix van het Koerdische woord kef en Turkse woord kópür. Vanaf het begin van de 21ste eeuw verspried het gebruik van Kefir vanuit Oost Europa over de rest van Europa en verder.
Hoe zet kefir lactose om naar melkzuur?
Samengeklonterde kefirschimmels, bacteriën en gisten vormen samen het kefirknolletje wat lijkt op een klein stukje bloemkool. Deze 2 micro-organisme werken nauw samen en verteren de lactose, melksuiker, en zetten deze om tot gezonde melkzuurbacteriën en giststammen. Deze samenwerking is wat kefir uniek maakt. Er vinden 2 soorten fermentatie plaats, melkzuurgisting en alcoholgisting. Door deze 2 soorten vergisting geeft de unieke smaak aan kefir. Het tintelende kefir eindproduct bevat daarom een kleine hoeveelheid alcohol en koolzuur.
Hoe kunt u zelf kefir maken? Uitleg
Kefir is dus een probiotica die u eenvoudig zelf kunt maken door aan melk kefirkorrels of kefircultuur toe te voegen. Wij geloven in de kracht van de natuurlijk en raden daarom de echte korrels, bloemetjes aan. De kefirkorrels kunt u toevoegen aan koe-, geiten-, schapen-, soja-, of havermelk waardoor de fermentatie optreedt.
Wanneer u de kefirkorrels aan de melk heeft toegevoegd bewaard u het op een donkere plek bij kamertemperatuur. De optimale fermentatietemperatuur ligt rond de 18 graden. Afhankelijk van de temperatuur, hoeveelheid korrels, soort en hoeveelheid melk, zal de fermentatie van melk tot kefir, 24 tot 48 uur duren. Bij hogere temperaturen zal de fermentatie sneller gaan. De smaak varieert per soort melk die u gebruikt.
Welke probiotica zitten er in Kefir?
Voordat we beginnen met welke probiotica in kefir aanwezig zijn is het belangrijk om te weten wat probiotica zijn. Onder probiotica vallen allerlei micro-organisme zoals melkzuurbacteriën, maar ook van bepaalde andere soorten bacteriën en gisten met gunstige invloed op het lichaam en darmstelsel.
De meest bekende probiotica zijn de melkzuur stambacteriën Lactobacillus en Bifidobacterium. Maar ook van bepaalde andere soorten bacteriën en gisten zijn probiotische stammen bekend.
Bacteriestammen:
- Bifidobacterium bifidum
- Bifidobacterium breve
- Bifidobacterium infantis
- Bifidobacterium longum
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus casei
- Lactococcus lactis
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus rhamnosus
- Escherichia coli
Giststammen
- Kluyveromyces marxianus
- Kluyveromyces lactis
- Saccharomyces fragilis
- Saccharomyces cerevisiae
- Torulaspora delbrueckii
- Kazachstania unispora
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn bacteriën en gisten die voor een gezonde darmflora zorgen. Goede micro-organismen die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid wanneer de darmmicrobiota, het evenwicht tussen goede en slechte, in balans is.
In ons maag-darmkanaal komen ze in grote aantallen voor. Probiotica zijn betrokken bij allerlei processen in ons lichaam, zoals:
- Evenwichtige energiehuishouding
- Normaal functioneren van het immuunsysteem
- Onderhouden van het spijsverteringsstelsel
- Hersenfunctie in balans houden door middel van de hersen-darmas
Welke soorten Kefir bestaan er?
Kefir is te verdelen in 3 soorten. Melkkefir, waterkefir en supermarkt kefir, oftewel kefir mild. De verschillen per soort leggen we aan u uit.
Melkkefir
De meest gezonde en gebruikte soort is melkkefir. Deze smaakt als een yoghurtdrankje, fris, tintelend zuurtje met volle romige smaak. Door aan een melkproduct de startcultuur 'kefirkorrels' toe te voegen wordt het fermentatieproces in gang gezet. De kefirkorrels zetten de lactose, 'melkssuiker' om naar gezonde bacteriën en gisten waardoor er probiotica ontstaat. Elke kefirsoort heeft suikers nodig om het fermentatieproces in gang te kunnen zetten.
Kefir wordt meestal gemaakt met melk, maar kan worden gemaakt met zuivelalternatieven, waaronder:
- kokosmelk
- havermelk
- rijstmelk
- kokosnootwater
Omdat kefir gefermenteerd wordt kunnen de meeste mensen met een lactose-intolerantie wel goed kefir verdragen. Het wordt vaak gebruikt om de spijsvertering te verbeteren.
Waterkefir
Waterkefir is qua smaakt te vergelijken met een frisse limonade zoals Rivella. Omdat tijdens het fermentatieproces suikers nodig zijn wordt aan het water een hoeveelheid suiker of fruit toegevoegd. De fructose, fruitsuikers bieden de waterkefir de mogelijkheid om tot vergisting over te gaan.
Met waterkefir kunt u allerlei smaken creëren door gebruik te maken van verschillende fruitsoorten en kruiden. Ook in waterkefir ontstaat een klein percentage alcohol. Normaal zal het alcoholpercentage tussen de 0,2% en 2% liggen.
Varieer het gebruik van melk- en waterkefir af om van alle gezondheidsvoordelen te genieten.
Het bedrog van supermarkt Kefir Mild
In de schappen bij uw supermarkt heeft u misschien al een keer Kefir Mild zien staan van diverse merken. Op 24 oktober 2019 heeft het TV programma de "Keuringsdienst van Waarde" er een uitzending over kefir aan gewaagd.
En zoals ze het zelf omschrijven:
Bovendien is het bereid volgens een authentiek recept, helemaal uit de Kaukasus. De Keuringsdienst wil dat recept graag leren kennen, en laat de Kaukasiërs kennis maken met wat we in Nederland van hun kefir hebben gemaakt.
Het gebruik van het woord "Kefir" is als zodanig niet beschermt of dient te voldoen aan specifieke inhoudseisen. Onze zuivelfabrikanten maken daar handig misbruik van. Alleen in de biologische kefir van Arla werden enkele giststammen aangetroffen. Alle andere merken die onder de naam "kefir" verkopen bleken niets meer of minder dan een gezoet zuiveldrankje te zijn. Triest maar waar.
Actieve kefir capsules van Living Nutrition
Living Nutrition is een Brits bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in actieve kefir supplementen. Eigenaar en natuurgeneeskundige Graham Botfield heeft een uitgebreide productlijn ontwikkeld met uniek kefir-kombucha gefermenteerde voedingssupplementen met extra kruiden als Basilicum, Maca, Rhodiola, Kurkuma en Ashwaganda.
Ze fermenteren hun ingrediënten met een kefir-kombucha fermentatie, waarbij ze gebruik maken van 35 stammen micro-organismen. Zodra de fermentatie is voltooid, stellen ze de volledige levende voedingsmatrix van voedingsstoffen, enzymen en microben veilig door middel van vriesdrogen zodat alle actieve stoffen behouden blijven.
Het voordeel van actieve kefir supplementen is dat alle micro-organisme in actieve vorm door middel van een capsule de darmen kunnen bereiken. Omdat ze gefermenteerd hebben ze tevens een hoge biologische beschikbaarheid.
De probiotica van Living Nutrition hebben als voordeel dat u zelf geen kefir hoeft te maken om gezonde bacteriën, gisten, schimmels binnen te krijgen. Als extra krijgt u daarbij gefermenteerde kruiden die door de fermentatie en hogere opneembaarheid hebben. Zo kan de de Ashwaganda alive goed ingezet worden wanneer u in een stressvolle periode zit.
Wat zit er in kefir?
- Micro-organismen: melkzuurbacteriën, gisten
- Gistingsproducten: koolzuur, alcohol
- Voedingsstoffen: eiwit, polysacharide
- Vitaminen: A, B1, B2, B3, B6, B9 (B11), B12, D
- Mineralen: calcium, ijzer, jodium
- Water
Welke gezondheidsvoordelen heeft het?
Kefir bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en probiotica. Deze samenstelling zorgt voor allerlei voordelen en past binnen een gezond levensstijl.
1. Een gezonde stoelgang bevorderen
Probiotica dragen bij aan het instant houden van een gezonde darmflora en voorkomt een problematische stoelgang.
2. Positieve invloed op het immuunsysteem
Kefir is rijk aan vitamine A en van belang voor een goed functionerend immuunsysteem, onder meer door het ondersteunen van de balans tussen Th1- en Th2-cellen.
3. Kefir ondersteund bij stressvolle periodes
Door de ruime aanwezigheid van B vitaminen ondersteund kefir psychologische functies als geheugen en concentratievermogen. Daarnaast is het goed voor uw gemoedstoestand en geestelijke energie.
4. Goed voor de spieren
Eiwitten zijn belangrijk voor spieren. En kefir is niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook vitamine D. Eiwitten dragen bij tot de groei en de instandhouding van de spiermassa en het herstel na fysieke inspanning. Vitamine D is belangrijk voor de calcium- en fosforopname voor het behoud van sterke botten en een sterk gebit. Daarnaast ondersteunt het de afweer van het lichaam.
5. Met kefir sneller afvallen
Kefir in uw dieet opnemen zal uw helpen sneller af te vallen. Probiotica zorgen voor een beter spijsvertering en daarnaast is kefir rijk aan eiwitten, waardoor u zich gedurende lange tijd vol voelt. Gevarieerd eten en drinken is aan te raden. Dus kies tijdens uw dieet niet alleen voor kefir.
De voordelen van kefir in het kort
Kefir heeft in al zijn verschillende vormen tal van gezondheidsvoordelen vanwege alle probiotica (goede bacteriën) die het bevat. U kunt het thuis eenvoudig zelf maken of kiest voor de Kefir capsules van Living Nitricion waarin alle microben aanwezig zijn. Ondersteuning van uw maag-darmstelsel zorgt tevens voor een goed functionerende hersen-darm as. We kunnen er kort over zijn. Kefir verdient meer aandacht en bekendheid dan het tot nu toe heeft omdat het een positieve bijdrage kan leveren aan uw gezondheid.